Logo

  • English
  • Dansk
+45 4014 3224

UENIGHED OM EFFEKTEN AF LIBERALISERING AF ADVOKATBRANCHEN

marts 24, 2015

By pactum

With 0 comments

En amerikansk stat har netop taget de første skridt til at liberalisere advokatmarkedet. Washington State Bar Association (WSBA) har således netop uddannet en række ”limited license legal technicians”, der har fået licens til at rådgive inden for specifikke juridiske discipliner – i første omgang familieret. Staten foreslår tillige at åbne op for, at ikke-advokater kan få ejerskab i advokatvirksomhederne.

Paula Littlewood, administrerende direktør for Washington State Bar Association, mener, at reguleringsændringerne er nødvendige, fordi det estimeres, at 80 pct. af arbejder- og middelklassen ikke har råd til at betale for advokatrådgivning.  ”Lav ændringer eller markedet vil ændre sig omkring dig”, siger Littlewood. ”Det her er kun begyndelsen. Reformerne er kun blevet godkendt på ét område, men vi kigger allerede på det næste”, lyder det.
Læs mere her

Der er dog ikke nogen empiriske beviser for, at det eksterne ejerskab i advokatvirksomheder øger adgangen til juridiske ydelser. Det konkluderer en ny rapport, der er udarbejdet af den canadiske juraprofessor Jasminka Kalajdzic fra University of Windsor i Ontario, som har undersøgt det engelske og australske marked.

Rapporten konkluderer, at de nye ejerskabsstrukturer ikke har en signifikant indflydelse på adgangen til juridiske ydelser. F.eks. har den australske børsnoterede advokatvirksomhed ”Slater & Gorden” hurtigt øget deres indtægter, men de har ikke nødvendigvis serviceret flere kunder.

Rapporten konkluderer således, at selvom store advokatvirksomheder kan udnytte stordriftsfordele, alternativ kapital og ny teknologi, påvirker ændringer i ejerskabsreglerne ikke adgangen til juridiske ydelser eller reducerer omkostningerne for advokatvirksomhederne.
Læs mere her